Mala IT Akademija

Vojvođanski IKT klaster je, kao vodeća organizacija u oblasti informacionih tehnologija u Srbiji, u poslednje dve godine organizovao javne časove programiranja i to iskustvo nam je bilo dragoceno u koncipiranju Male Akademije. Videli smo iz prve ruke da deca kao sunđeri upijaju računarsko znanje i da su sposobna za mnogo više nego što mi mislimo.

Zato smo odlučili da lansiramo našu Malu IT Akademijua. Nakon sjajnih ostvarenih rezultata letnje škole, nastavljamo sa aktivnostima i tokom školske godine, a u ponudi imamo:

 • SCRATCH – Naučite da programirate praveći Scratch igrice
  Deca svakodnevno igraju igrice, a jedan od najboljih načina da im se približi programiranje jeste upravo kroz razvoj igrica. Tokom junior kursa polaznici će kroz praktične primere naučiti osnovne pojmove iz domena programiranja. Pored osnovnih teorija o Scratch-u potrebnih za razumevanje zadataka, polaznici će učiti i o osnovama funkcionisanja računara, računarske logike, računarske grafike i animacije. Za one koji su savaladali osnove, imamo i senior kurs tokom kojeg će polaznici proširiti svoje znanje i savladati komplikovanije programerske zahvate. Trajanje svakog kursa je 15 nedelja(podva dvočasa nedeljno). Svaki kurs je podeljen u 3 celine od 5 nedelja. Posle svake celine polaznici ce biti testirani, kroz pismene testove i praktične projekte, kako bi se osigurao konstantan napredak i postepeno usvajanje znanja.
 • APPINVENTOR – Naučite da programirate praveći mobilne aplikacije
  Na svetu postoji više mobilnih telefona nego ljudi. Nijedna tehnologija nije imala toliki uticaj kao mobilni telefoni. Mobilne aplikacije uzimaju primat nad računarima u obavljanju svakodnevne komunikacije i pristupu informacijama. Kroz ovaj kurs polaznici će naučiti kako da naprave mobilne aplikacije. Pored praktičnih znanja, kojima se posvećuje dosta pažnje, polaznici će učiti o osnovama funkcionisanja telefona, njegovim delovima, arhitekturi android OS, GPS sistemima kao i o istoriji razvoja tehnologije. Trajanje kursa je 15 nedelja (po dva dvočasa nedeljno). Kurs je podeljen u dve celine od 10 i 5 nedelja. U prvoj celini fokus je na usvajanju teorijskih i praktičnih znanja korišćenja alata za izradu aplikacije, dok se u drugoj celini fokus stavlja na praktičnu primenu naučenih znanja kroz izradu individualnih praktičnih projekata koji će se objavljivati po uspešno završenom kursu, kao potvrda usvojenih znanja.
 • WP WEB – Naučite kako internet funkcioniše – napravite vaš prvi web site pomoću WordPress-a
  Više ne možemo da zamislimo svet bez Interneta. Ljudi svakodnevno koriste Internet, bez znanja kako Internet funkcioniše i posećuju sajtove bez znanja kako se oni prave. Ovaj kurs ima za cilj da polaznike nauči osnovama funkcionisanja Interneta, njegovom postanku i protokolima na koje se oslanja. Pored osnovih teorijskih znanja, polaznici će učiti kako da naprave sopstveni web site i kako da ga naprave dostupnim svima. Trajanje kursa je 15 nedelja. Kurs predstavlja jednu celinu tokom koje se postepeno radi na izradi web site-a uz usvajanje potrebnih znanja. Svi završni radovi (web sites) biće objavljeni po uspešno završenom kursu, kao potvrda usvojenih znanja.
 • Kako posati JUTJUBER! Jutjube (YouTube) je novi rokenrol. Nove generacije mladih koriste ovu društvenu mrežu da komuniciraju sa svetom, prenesu svoju poruku i stav, predstave svoj način razmišljanja, iskažu svoju kreativnost i da se zabave. Ovaj kurs je osmišljen da pomogne mladima da se kvalitetno bave najvećim svetskim video medijem i na njemu budu prisutni. Polaznici će sa učenjem krenuti od kreiranja Jutjub kanala, a zatim će se baviti pre-produkcijom, preći će put od ideje do krajnjeg proizvoda, naučiti o pravljenju scenarija i korišćenju “storyboard”-a, vremenskog plana snimanja, te o pronalaženju resursa i kreiranju budžeta. Biće reči i o pojmu autorskih prava, te kako zaštiti svoja prava bez kršenja tuđih autorskih prava. Polazbici će se pozabaviti i produkcijom zvuka i stvaranjem kompletnog A/V doživljaja što će im dati osnovu za dalji rad i usavršavanja. Na kraju se bavimo izgradnjom brenda i plasiranjem sadržaja do kranjeg korisnika (view-era) i njegovim konvertovanjem u stalnog pratioca (subscribers-a) radi učvršćivanja i osnaživanja stvorenog brenda. Polaznici će naučiti i osnovne tehnike i alate za stvaranje “baze korisnika” njihovih sadržaja.

Pratite dalje najave na našoj Facebook stranici!

OBRAZAC ZA PRIJAVU ZA MALU AKADEMIJU!

ŠTA ŽELIMO DA POSTIGNEMO?

 • Da deca postanu stvaraoci igara i aplikacija, a ne samo puki korisnici
 • Da podstaknemo analitičko razmišljanje kod dece
 • Da unapredimo njihovu sposobnost rešavanja problema
 • Da motivišemo decu da samostalno, i posle kursa, nastave da programiraju
 • Da pokažemo roditeljima kako da pomognu i motivišu decu da se bave programiranjem i razvojem ideja

Kroz igru i zabavu decu uvodimo u svet računarskih tehnologija. Algoritamski način razmišljanja i pristup rešavanju problema će im itekako biti od pomoći u životu – bez obzira na to čime će se jednog dana baviti.


KAKO ĆE SVE TO DA IZGLEDA?

Na svim kursevima se radi u malim grupama, dva dvočasa nedeljno (u dva termina ili jednom nedeljno, zavisi od kursa). Ukupan fond časova zavisi od odabranog kursa, ali uvek uključuje prezentovanje rezultata svakog polaznika na poslednjem času koji se održava zajedno sa roditeljima.

Časovi su koncipirani tako da na početku predavači intenzivno pomažu deci i prve zadatke rešavaju uz njihovu pomoć, ali biće prilike i za samostalni rad. Predvideli smo i časove bez programiranja koji će deci približiti koncepte smišljanja ideja, pravljenja zahteva, dizajniranja i validacije, kao i gostujuće predavače.

ZA KOGA SU OVI KURSEVI?

Kursevi su za decu osnovno-školskog i srednjoškolskog uzrasta, i to:

 • SCRATCH – Naučite da programirate praveći Scratch igrice:
  – juniori: od I do IV razreda osnovne škole
  – seniori: od V do VIII razreda osnovne škole
 • APPINVENTOR:
  – juniori: od V do VIII razreda osnovne škole
  – seniori: od I do IV razdreda srednje škole
 • WP WEB: od V osnovne do IV srednje škole
 • Kako postati JUTJUBER:
  – juniori: od V do VIII razreda osnovne škole
  – seniori: od I do IV razdreda srednje škole

PAŽNJA: ova starosna raspodela je napravljena po našim iskustvima iz prakse. Kod upisa su moguća odstupanja u kojima će mlađa deca moći da idu i na program za starije grupe i obrnuto – u zavisnosti od predznanja i sposobnosti.


MESTO, CENA, USLOVI ODRŽAVANJA KURSEVA I PRIJAVA

Mesto održavanja kurseva će biti u prostorijama Vojvođanskog IKT klastera u Novom Sadu, u Vojvođanskih brigada 28. U slučaju potrebe za većim kapacitetima, biće obezbeđene i dodatne lokacije za održavanje nastave.

Cena se određuje za svaki kurs pojedinačno i uvek će biti naznačena u pozivu za prijave za dati kurs.

Nastava se obično održava dva puta nedeljno po dvočas ili jednom nedeljno (obično subotom). Za svaki od kurseva će biti određena precizna satnica.

PAŽNJA: raspored testiranja i tačan raspored održavanja nastave po kursevima će biti objavljeni nakon prikupljenih  prijava za svaki ciklus edukacije. Pratite vesti na ovom sajtu ili Facebook stranici Male IT Akademije.

 • Deca na časove moraju da ponesu sopstveni prenosni računar, prosečnih performansi (min. 2GB RAM)
 • Deca koja budu na APPINVENTOR kursu treba da imaju i pametni telefon sa verzijom Androida 4.1 ili novijom.
 • Iako smo buduće polaznike podelili po starosnim granicama, bićemo fleksibilni po ovom pitanju i prilagodićemo se znanju i aspiracijama polaznika.
 • Za neke od kurseva će biti prijemni organizovan i prijemni test.
 • Prijemni test je neopterećujući za decu, traje 10-ak minuta tokom kojih predavači razgovaraju sa decom i daju im par zadataka.
 • Prijave se primaju do popune kapaciteta ili datuma naznačenog u pozivu za prijave!
 • Detaljniji uslovi upisa će roditeljima biti prezentovani kada dovedu decu na testiranje ili prvi put dođu na čas.

PRIJAVITE VAŠE MALIŠANE OVDE!

PODRŽITE MALU AKADEMIJU!

IZVEŠTAJ SA ODRŽANIH KURSEVA!

 

ict_kids_logo

 

 

 

 

Vojvodina ICT Cluster Akademija

Vojvodina ICT Cluster Akademija